Tratamentul cu Thalidomida

Folosirea thalidomidei în tratamentul mielomului multiplu este o nouă abordare terapeutică.

Cercetătorii au descoperit ca thalidomida poate inhiba formarea unor noi vase de sânge.

Regenerarea vaselor de sânge, cunoscute de asemenea sub numele de angiogenesis, reprezintă o condiție indispensabilă pentru creșterea tumorilor.

De asemenea, thalidomida pare să aibă un efect și asupra sistemului imunitar.

Scopul cercetării științifice este de a stabili cu certitudine dacă creșterea tumorilor poate fi încetinită prin folosirea thalidomidei.

Datele obținute până în prezent demonstrează că aproximativ 40% dintre pacienții pre-tratați răspund la terapia cu thalidomida.

În cazul pacienților diagnosticați recent, combinația thalidomida cu dexamethazona a condus la remisie în aproximativ 60% dintre cazuri, iar combinația thalidomida, dexamethazone și melphalan a condus la remisia bolii pentru 80% dintre pacienți.

Totuși, terapia cu thalidomida poate avea efecte secundare care în mod frecvent forțează intreruperea tratamentului.

Afectarea nervilor periferici, constipația, oboseala, senzația de slăbiciune și spuzeala pielii sunt efecte secundare care se pot întâmpla.

Thalidomida este în mod curent folosită atât pentru tratamentul pacienților diagnosticați recent, a pacienților cu relaps sau cu boala refractară dar și ca tratament de menținere pentru pacienții care au urmat o terapie inițială cu succes.

Totuși, pentru terapia de menținere, doza trebuie sa fie redusă în mod considerabil și în acest sens, nu există recomandări clare.

Rezultatele trialelor nu sunt încă disponibile.