Mielomul Multiplu

Mielomul Multiplu (denumită boala Kahler, plasmocitom) este o degenerare malignă a plasmocitelor. Aceste celule proliferează necontrolat în măduva osoasă.

Plasmocitele patologice produc anticorpi (imunoglobuline) sau fragmente de anticorpi numite paraproteine. Ace╚Öti anticorpi au propriet─â╚Ťi fizico-chimice identice ei sunt produ╚Öi de o clon─â de plasmocite. Sunt numite ╚Öi proteine monoclonale.

Producerea de paraproteine suprim─â formarea de anticorpi normali ceea ce face ca pacien╚Ťii s─â fie mai sensibili la infec╚Ťii.

Cre╚Öterea celulelor s─ân─âtoase care compun s├óngele este inhibat─â la nivel medular. Num─ârul insuficient de hematii ╚Öi leucocite determin─â oboseal─â, sl─âbiciune, cefalee (durere de cap) ╚Öi o susceptibilitate crescut─â la infec╚Ťii.

Proliferarea celulelor mielomatoase ├«n m─âduva interac╚Ťiunea lor cu stroma m─âduvei osoase (se nume╚Öte stroma ╚Ťesutul de sus╚Ťinere al unui organ sau tumori) ╚Öi activarea celulelor imunitare duc la o stimulare crescut─â a osteoclastelor.

Osteoclastele sunt celule capabile sa distrug─â substan╚Ťa osoas─â.

Urmeaz─â o pierdere a substan╚Ťei osoase (distrugere osoas─â), lize, care poate antrena fracturi si dureri.

Lizele osoase au ca efect eliberarea de calciu în cantitate mare.

Cre╚Öterea calcemiei ├«n s├ónge poate provoca complica╚Ťii cum sunt: leziuni renale, oboseal─â, confuzie mental─â, tulbur─âri ale ritmului cardiac, grea╚Ť─â, v─ârs─âturi.

Formarea de cantit─â╚Ťi mari de paraproteine poate determina o cre╚Ötere a proteinelor din s├ónge, care pot cre╚Öte enorm. Cum o parte din aceste proteine sunt eliminate renal, ele pot bloca tuburile renale ╚Öi perturba func╚Ťia renal─â.

Exist─â variate forme de mielom multiplu. Acestea se disting prin structura lan╚Ťurilor produse.

Mielomul Multiplu poate evolua mai mul╚Ťi ani f─âr─â simptome perceptibile. Semnele descrise mai jos nu se manifest─â dec├ót dup─â o lung─â perioad─â de dezvoltare a bolii.

În prezent, întrebarea de ce apare mielomul multiplu rămâne fără răspuns.

Chiar dac─â s-a constatat o dispozi╚Ťie pentru boal─â la rudele de gradul 1 (p─ârin╚Ťi, fra╚Ťi, surori) mielomul multiplu nu este o boal─â genetic─â ├«n sensul strict al termenului.