Colectare Fonduri

Este o art─â s─â po╚Ťi str├ónge fondurile de care are nevoie o organiza╚Ťie de utilitate public─â pentru a-╚Öi atinge scopurile.

Acestea pot fi atrase de la funda╚Ťii, colectivit─â╚Ťi, organiza╚Ťii guvernamentale, organiza╚Ťii sindicale, societ─â╚Ťi specializate, organiza╚Ťii locale sau particulare.

Ele pot proveni ╚Öi din alte surse precum: v├ónz─âri de articole publicitare, obiecte de art─â, calendare, cadouri, manifest─âri consacrate str├óngerii de fonduri, v├ónz─âri la licita╚Ťie, tombol─â, loterie, site de dona╚Ťii, cutii pentru colectarea de bani, dona╚Ťii individuale, testamente, dona╚Ťii cauzate de deces, colect─â public─â etc.

├Änainte de a se lansa ├«n c─âutarea unor posibile surse de finantare, de a face o cerere de sprijin financiar, de a scrie o scrisoare de cerere de dona╚Ťii sau de planificarea unei manifest─âri, este important s─â se ╚Ötie destina╚Ťia acestor fonduri.

Spre exemplu:

  • formarea unui nou grup de ├«ntrajutorare a pacientilor cu mielom
  • elaborarea unei bro╚Öuri explicative pentru bolnavi
  • sprijinirea unui proiect de cercetare a mielomului

Dac─â ╚Öti╚Ťi ce sum─â de bani e necesar─â, pute╚Ťi incepe s─â c─âuta╚Ťi posibili donatori, s─â organiza╚Ťi o munc─â administrativ─â, s─â stabili╚Ťi liste de contact etc.

O problem─â sentimental─â

├Än numeroase cazuri, finan╚Ťarea este o problem─â sentimental─â.

Dac─â reu╚Öi╚Ťi s─â sensibiliza╚Ťi sufletul oamenilor spun├óndu-le c─â munca este important─â ╚Öi indispensabil─â persoanelor bolnave, ve╚Ťi putea face apel la ├«n╚Ťelegerea lor ╚Öi s─â le explica╚Ťi c─â dona╚Ťia lor este crucial─â pentru cauza voastr─â.

Urm─âtoarea etap─â pentru a-i determina pe oameni s─â-╚Öi deschid─â portmoneul este s─â le vorbi╚Ťi despre posibilitatea de a deduce aceste dona╚Ťii din impozit ╚Öi recunoasterea public─â a acestor fapte.

Poate fi interesant s─â realiza╚Ťi categorii diferite de sponsorizari pentru diferen╚Ťierea recunoasterii ├«n func╚Ťie de contribu╚Ťia donatorului.

R─âm├óne╚Ťi reali╚Öti ├«n astept─ârile voastre cu privire la posibilele surse de finan╚Ťare.

Aceasta poate depinde de diver╚Öi factori precum importan╚Ťa ╚Öi tipul proiectului, impactul public al organiza╚Ťiei f─âr─â scop lucrativ, sezon, efortul de dona╚Ťii al altor asocia╚Ťii de utilitate public─â ╚Öi tipul de surse c─ârora vre╚Ťi s─â v─â adresa╚Ťi.

Oric├ót de mic─â ar fi dona╚Ťia, trimite╚Ťi o scrisoare personal─â de mul╚Ťumire donatorilor, pentru a le ar─âta c─â le aprecia╚Ťi ajutorul.

De asemenea, pute╚Ťi trimite prin email buletine de informare periodic─â ╚Öi rapoarte provizorii ce pot contribui la ├«ncurajarea dona╚Ťiilor ╚Öi la ob╚Ťinerea unor dona╚Ťii regulate.

Organizarea unei Manifest─âri cu colectare de Fonduri

Dac─â v─â propune╚Ťi s─â organiza╚Ťi o manifestare pentru colectarea de fonduri, trebuie s─â ave╚Ťi ├«n vedere realizarea din timp a unui plan de ac╚Ťiune ╚Öi s─â fi╚Ťi ajuta╚Ťi de un num─âr suficient de persoane cu roluri ╚Öi responsabilit─â╚Ťi bine definite.

Folosi╚Ťi o list─â uzual─â de planificare a manifest─ârilor cu ajutorul c─âreia ÔÇô de ├«ndat─â ce data manifest─ârii a fost fixat─â, ve╚Ťi putea incepe planificarea ├«n mod invers, pornind de la data evenimentului p├ón─â ├«n prezent ╚Öi s─â v─â repartiza╚Ťi sarcinile ├«n cursul s─âpt─âm├ónilor care v─â despart de manifestare.

R─âm├óne╚Ťi reali╚Öti ├«n ceea ce prive╚Öte cantitatea de lucru pe care este posibil s─â o realiza╚Ťi ├«n fiecare s─âpt─âm├óna.

Fi╚Ťi prev─âz─âtori ├«n privin╚Ťa particip─ârii voluntarilor ╚Öi colegilor la organizarea cu succes a manifest─ârii.

├Äncerca╚Ťi s─â da╚Ťi dovad─â de originalitate.

Manifestările cele mai interesante se vor bucura de cel mai mare sprijin și ar putea prezenta interes pentru mass-media locală.

Dac─â o manifestare sportiv─â pentru mielom nu este convenabil─â pentru regiunea dumneavoastr─â, o competi╚Ťie artistic─â sau muzical─â ar fi un ├«nceput bun.

S─â v─â g├óndi╚Ťi ╚Öi la participarea personalit─â╚Ťilor cunoscute pentru a re╚Ťine mai bine aten╚Ťia publicului.

Profita╚Ťi de contactele cu mass-media ╚Öi g├óndi╚Ťi-v─â c─â pute╚Ťi fi m├óndri de ceea ce face╚Ťi.

Nu solicita╚Ťi dona╚Ťii pentru voi ├«n╚Öiv─â, ci banii colecta╚Ťi vor fi folosi╚Ťi pentru activit─â╚Ťile ├«n favoarea bolnavilor cu mielom.

Str─âdui╚Ťi-v─â s─â face╚Ťi manifestarea pl─âcut─â pentru toate persoanele care colaboreaz─â ╚Öi nu uita╚Ťi s─â evalua╚Ťi evenimentul la pu╚Ťin timp dupa aceea.

Un sondaj scurt, o discu╚Ťie telefonic─â cu participan╚Ťi selectiona╚Ťi sau o ╚Öedint─â a comitetului v─â vor ajuta s─â pune╚Ťi ├«n ordine informa╚Ťiile necesare, astfel ├«nc├ót manifest─ârile ulterioare s─â aib─â mai mult succes.

Oricare ar fi metoda de colectare aleas─â, respecta╚Ťi dispozi╚Ťiile legale ╚Öi fi╚Ťi exac╚Ťi ├«n notarea modalit─â╚Ťii de utilizare a dona╚Ťiilor ├«n diferite domenii.

ß╣ói, ├«n sf├órsit, nu subestima╚Ťi niciodat─â disponibilitatea oamenilor de a face dona╚Ťii.