Chemoterapia

Agen╚Ťii chemoterapeutici sunt substan╚Ťe care inhib─â dezvoltarea celulelor tumorale.

În contrast cu alte tumori maligne care necesită o terapie imediată, diagnosticul de mielom multiplu nu justifică în mod necesar un curs chemoterapeutic imediat.

ß╣ói totu╚Öi, tratamentul chemoterapeutic trebuie s─â fie ├«nceput imediat ├«n urm─âtoarele situa╚Ťii:

  • dac─â simptomele demonstreaz─â o reducere a capacit─â╚Ťii fizice, oboseal─â, pierdere de greutate sau dureri ale oaselor.
  • dac─â exist─â eviden╚Ťa a unei func╚Ťion─âri par╚Ťiale a rinichilor.
  • ├«n cazul unei hipercalcemii (un nivel ridicat al calciului din s├ónge) sau.
  • dac─â exist─â semne ale unei anemii m─ârite.

Agen╚Ťii citostatici specifici (medicamente pentru inhibarea cre╚Öterii celulelor = agen╚Ťi chemoterapeutici) asa numi╚Ťii agen╚Ťi alkylati, sunt ├«n mod particular efecien╚Ťi ├«n tratamentul mielomului multiplu.

├Än anumite cazuri, agen╚Ťii alkylati, cum ar fi melphalan sau cyclo-fosfamida sunt combina╚Ťi cu preparate cu cortizon.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului chemoterapeutic sunt grea╚Ťa ╚Öi voma.

Alte efecte secundare posibile sunt anemia, inflamarea mucoasei membranelor, pierderea părului, afectarea sistemului nervos și creșterea în greutate.

Cele mai multe dintre aceste efecte secundare se întâmplă în perioada tratamentului chemoterapeutic.

Doctorul dumneavoastr─â curant v─â va recomanda care sunt preparatele ╚Öi combina╚Ťiile medicamentoase care pot fi considerate pentru tratamentul dumneavoastr─â cu chemoterapie.

Doza mare de terapie și transplantul cu celule stem.

Studiile au demonstrat c─â folosirea melphalan-ului ├«n doz─â foarte mare a condus la remisia total─â a bolii (dispari╚Ťia total─â a simptomelor de boal─â) ├«n cazul multor pacien╚Ťi.

Totuși, doza mare de terapie a avut un efect negativ asupra măduvei oaselor.

Rezultatul se manifest─â printr-o lips─â accentuat─â a celulelor albe din s├ónge, combinat─â cu un risc major la infec╚Ťii.

Următoarele proceduri au fost stabilite pentru terapia intensivă în mielomul multiplu:

  • Administrarea factorilor de cre╚Ötere care accelereaz─â regenerarea celulelor albe din s├ónge. Ace╚Öti factori de cre╚Ötere sunt cunoscu╚Ťi ca factori stimulatori de colonii granulocite (GCSF).
  • Re-transplantarea m─âduvei oaselor ÔÇô sau a celulelor stem periferice (care circul─â in s├ónge) ob╚Ťinute ├«nainte de administrarea terapiei cu doz─â mare.
    Aceast─â procedur─â este de asemenea cunoscut─â sub numele de transplant autologous cu celule stem (ob╚Ťinute de la propriul corp).

Consulta╚Ťi-v─â doctorul curant pentru a afla dac─â aceast─â form─â de transplant autologous sau allogenic (cu celule stem colectate de la o alt─â persoan─â), ├«n combina╚Ťie cu chemoterapie cu doz─â mare, poate fi considerat─â ├«n cazul dumneavoastr─â ╚Öi despre riscurile asociate cu aceste metode.