Buna ziua Domnule Presedinte,
Numele meu este Viorica Cursaru.
Sunt presedinta Organizatiei Myeloma Euronet Romania, www.myeloma.ro, membra a Consiliului Director al Organizatiei Europene European Federation of Neurological Associations, EFNA, efna.net si membru fondator al organizatiei europene Pain Alliance Europe, www.pae-eu.eu.
Dupa cum stiti, in prezent, Romania se confrunta cu o criza majora de medicamente, in special cele pentru cancer si boli cardiovasculare.
Aceasta situatie este cauzata de motive diverse precum costul mic al medicamentelor (care determina industria pharma sa se orienteze catre alte piate din Europa), exportul paralel sau pur si simplu inabilitatea autoritatilor de resort din Romania de a gestiona aceasta situatie.
In prezent, Comisia Europeana doreste sa lanseze un program conform caruia un numar de 200 de medicamente vitale sa poata fi usor accesibile in oricare dintre statele Uniunii Europene.
In eventualitatea in care Comisia Europeana se va limita la elaborarea unei Recomandari si nu a unei Directive (asa cum a procedat dealtfel in nenumate cazuri din domeniul Sanatatii), doresc sa va atrag atentia asupra Art. 35 din Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale ale Omului, si asupra deciziei Tratatului de la Lisabona care mentioneaza faptul ca:
„Orice persoană are dreptul de acces la asistența medicală preventivă și de a beneficia de îngrijiri medicale în condițiile stabilite de legislațiile și practicile naționale”
Organizatiile de pacienti considera ca Romania si autoritatile competente, respectiv Agentia Nationala a Medicamentului, ar tebui sa initieze demersurile necesare pentru a beneficia de aceste drepturi.
Spun acest lucru pentru ca am vazut deja ca intr-unul dintre cele mai importante documente elaborate de Comisia Europeana in domeniul Sanatatii (ma refer la Stalpul Social – Social Pilar), drepturile stipulate in acest document se limiteaza doar la zona Euro, ca si cum Uniunea Europeana nu ar include si alte tari care inca utilizeza inca propriile monede nationale.
In momentul in care am ridicat aceasta problema in Parlamentul European, la intalnirea de prrezentare a acestui document, Doamna Parlamentar mi-a raspuns ca toate tarile membre, daca doresc , pot implementa drepturile stipulate in Stalpul Social (Social Pilar), lucru total nerealist avand in vedere ceea ce se intampla in Romania
Avand in vedere cele de mai sus, am rugamintea la dvs., Domnule Presedinte sa imi acordati o audienta, sau sa organizati o intalnire cu mai multe organizatii de pacienti, in care sa discutam ce ar trebui sa facem pentru a beneficia de aceasta facilitate.
Cu multa consideratie,
Viorica Cursaru
Presedinte
Myeloma Euronet Romania