Scrisoare adresată Secretarului de Stat din Ministerul Sănătăţii în legatură cu Noua Iniţiativă pentru Co-Plata Serviciilor Medicale

Ma numesc Viorica Cursaru. Sunt presedinta organizatiei Myeloma Euronet Romania si am avut onoarea si placerea sa particip la cateva evenimente organizate de staff-ul Domnului Secretar de Stat Andrei Baciu, pentru care repet am o deosebita consideratie. 

In mesajul de astazi doresc sa imi exprim, in numele meu personal dar si al organizatiei pe care o reprezint, profunda dezamagire fata de intentia Domnului Ministru de a introduce taxe suplimentare pentru pacientii care se trateaza in sistemul Ambulator si care doresc sa fie asistati de un anumit medic. De asemenea, introducerea uneo taxe suplimentare pentru tratamentele stomatologice.

Este rusinos ca intr-o tara precum Romania cu un venit mult sub media Europeana Domnul Ministru Rafila vine cu astfel de propuneri, in loc sa incerce alinierea sistemului nostru la cel din Austria, pe care il cunosc foate bine ca sa nu mai vorbesc de cel din tarile nordice, unele chiar member ale Uniunii Europene.  

Nu inteleg dorinta stupida a politicienilor din Romania de a AMERICANIZA  un sistem de sanatate subred in care lipsa de medicamente, si nu ma refer numai la novel treatments, lipsa de echipamente moderne ca sa nu mai vorbim de lipsa medicilor specialisti cauzata de migratia masiva catre tarile bogate ale Uniunii Europene, fac aproape imposibil accesul la serviciile de sanatate pentru marea majoritate a romanilor. De ce nu incercam sa copiem modelele din Europa. 

Sper ca Domnul Ministru Rafila, care se reclama a fi membru PSD,  deci cu orientari de stanga,  dar si fost sau actual membru al OMS, sa isi aduca aminte ca WHO a definit  sanatatea unui popor ca o problema de securitate nationala –  HEALTH IS A MATTER OF SAFETY AND SECURITY FOR NATIONS.  

Sper ca acest mesaj sa ajunga si la urechea Domnului MInistru al Sanatatii si sa renunte la programele pilot care nu vor face decat sa limiteze si mai mult accesul la sanatate din Romania. 

Va multumesc pentru timpul dvs. 

Cu deosebita consideratie

Viorica Cursaru
Presedinte
Myeloma Euronet Romania 
Board member of the European Organization EFNA
EMA Patient Expert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *